Nutriční koučka Veronika Mayová byla obézní dítě a se stravou bojovala spoustu let, než se jí podařilo najít rovnováhu a vybudovat si kladný vztah ke svému tělu a k jídlu. V tomto rozhovoru doporučí několik praktických tipů, jak svůj vztah k jídlu začít postupně měnit.
Přidej se k Veronice do minikurzu zdarma: Jak zkrotit chutě (nejen) na sladké.
Další způsoby spolupráce s Veronikou najdeš tady na jejím webu https://veronikamayova.cz/
Vztahu k jídlu a ke svému tělu není o hledání „té pravé diety“ či o honu za dokonalou postavou.
Je o vyživení těla, sebelásce, sebevědomí, emocionální rovnováze, nasycení a vytvoření dlouhodobě udržitelného zdravého životního stylu.
Jako v mnoha jiných oblastech, ani u stravování neexistuje jediná vhodná cesta pro všechny – každý si musí najít, co vyhovuje právě jeho tělu. Jen je to snadnější s podporou zkušeného výživového specialisty.
Lidé mají různou genetiku, trávení, chutě – jednomu sedí maso, jinému ne. Různé směry (keto, paleo, low-carb) nemusí fungovat univerzálně a často ani ne dlouhodobě. Důležité je, zda zvolený směr:
Krátkodobé diety často vedou k jojo efektu, který není selháním, ale důsledkem špatně zvolené strategie.
Veronika pomáhá ženám zbavit se myšlení „tohle nesmím“ a stresu ze „zakázaných“ potravin. Učí ženy, že si lze dopřát i sladké bez výčitek. Stres z jídla škodí víc než samotné jídlo. Smyslem změny má být radost, ne drill.
Mnoho žen sahá po jídle kvůli stresu, smutku nebo neuspokojeným potřebám.
I stravování může být vědomé – a je to žádoucí – pro tvé tělo i tvé zdraví. Veronika s ženami rozebírá situace, ve kterých dochází k přejídání, a ukazuje jim, že řešení je jinde než ve vůli. Pomáhá hledat příčinu, pracovat s emocemi i vnitřními vzorci.
Každý by měl sledovat, co jeho tělu vyhovuje – některé potraviny mohou dělat problémy, i když jsou obecně „zdravé“. Tělo často vysílá signály, ale my je ignorujeme.
Klíčem je napojení na tělo, uvědomění si hladu, sytosti a reakcí těla na jídlo.
Zdravé stravování je o návycích, nejen o momentální motivaci.
Motivace je na začátku vždy (chci nějak vypadat, chci se nějak cítit), ale dlouhodobá změna vyžaduje vědomé opakování a trpělivost.
Intuitivní stravování bez předchozí změny návyků může selhat – tělo zvyklé na průmyslové potraviny si neřekne o ovoce, ale o sladkost.
Děti mají přirozenou intuici k jídlu a rozhodně je nikdy nuťme dojídat.
Dítě se dobrovolně nevyhladoví. Důležité je nabídnout pestré jídlo a nechat dítě vybrat si z něj.
Alternativy (např. tyčinky, sladkosti, buchty) narušují přirozený výběr.
Důraz by měl být na společné stolování a vytváření vztahu k jídlu, ne na množství snědeného jídla.
Dlouhodobě nezdravé stravování může být formou sebepoškozování a nelásky k sobě samé.
Lidé často vědí, že si škodí, ale nedokážou to změnit.
Nadváha není vždy znakem špatného zdravotního stavu a štíhlost neznamená automaticky zdraví. Společenská stigmatizace vede k sebenepřijetí a posiluje negativní cyklus.
Generační přenosy, např. nutnost dojídat, zákaz vyhazování jídla, mohou negativně ovlivnit vztah k sobě i jídlu.
Potřebuješ se naučit rozlišovat mezi hladem a sytostí, zpomalit při jídle a vnímat signály těla.
Zhruba polovina klientek řeší nejen vztah k jídlu, ale i vztahy s okolím. Např. partner shazuje jejich snahu změnit životní styl. Mnohé ženy tají, že vyhledaly pomoc.
Veronika pomáhá nejen změnit jídelníček, ale i podpořit sebevědomí, odpustit si chyby a vymanit se z cyklu trestání a odměňování jídlem.
Používej škálu sytosti a sleduj, kde na škále se pohybuješ (1 = vlčí hlad, 10 = přejedení).
Ideál je jíst při mírném hladu (3) a končit při příjemně plném břiše (7).
Je důležité nebát se mírného hladu a naopak nepřejídat se. Pomáhá psaní si jídelního deníku a pozorování emocí spojených s jídlem.
Veroniku lze najít na webu https://veronikamayova.cz/, kde také najdeš informace o minikurzu zdarma Jak zkrotit chutě (nejen) na sladké
Změna vztahu k jídlu je možná, není o vůli a přísnosti, ale o pochopení sebe, naslouchání tělu, práci s vzorci chování, návyky a emocemi. Pomoc je dostupná a není slabost o ni požádat.